Hoppa till avdelningsmenyn

Hoppa till innehållet

Stäng fönstretStäng fönstret
Skriv ut sidanSkriv ut

Stöd i vardagen

Temabild stöd i vardagen; röda äpple på kvist

Synskador

Här hittar du information om vägar till hjälpmedel för dig som har en synskada.

Stockholms syncentraler

På syncentralen kan du få habilitering och rehabilitering. Du kan få stöd, träning, hjälpmedel eller delta i gruppverksamhet. På syncentralen arbetar bland annat optiker, synpedagoger, ögonsjuksköterskor, kuratorer, psykologer och sjukgymnaster. Du behöver en remiss från en ögonläkare för att komma till en syncentral.

> Läs mer om syncentralen på deras webbplats

Dövblindteamet

Inom Habilitering & Hälsas verksamhet finns Dövblindteamet. Dövblindteamet  vänder sig till barn, ungdomar och vuxna som är dövblinda eller på väg att bli dövblinda och deras närstående.

> Läs mer om verksamheten här

Heminstruktörer

En del kommuner har speciella heminstruktörer för personer med synskada. Heminstruktörerna kan bland annat ge hjälp och träning för att du ska kunna klara dina vardagssysslor. Tag kontakt med din kommun och hör vad som gäller där.

Myndigheten för tillgängliga medier MTM

Myndigheten för tillgängliga medier - MTM - är en statlig myndighet som ansvarar för att personer med läsnedsättning ska få tillgång till litteratur på anpassade medier. Till MTM kan du vända dig för att låna böcker och för att få material anpassat till punktskrift eller inläst. En talbok är en inläst version av en utgiven bok. Alla som har en läsnedsättning har rätt att låna talböcker på sitt bibliotek eller ladda ner dem genom MTM:s bibliotek legimus.se.

MTM samarbetar med universitets- och högskolebiblioteken för att göra det möjligt för studenter att låna kurslitteratur som talbok, e-text eller på punktskrift, 

Hos MTM kan du prenumerera på ett antal tidningar som är överförda från den tryckta versionen till punktskrift.

Lästjänsten är en tjänst för personer med synskada som möjliggör att få personliga dokument upplästa. Användaren faxar in dokumenten, exempelvis ett brev, och får det uppläst per telefon. 

> Läs mer hos Myndigheten för tillgängliga medier MTM

Taltidning

Tidningar med lokala nyheter och kommunal information går oftast att få som taltidning. Vänd dig till närmaste bibliotek i din kommun för mer information.

Inläsningstjänst

En del kommuner inom Stockholms län har en inläsningstjänst. Du som har en synskada eller en läsnedsättning kan vända dig dit för att få eget material inläst på olika medier som exempelvis CD eller DAISY. Vänd dig till kommunens bibliotek eller informationsavdelning för mer information.

Kostnadsfri nummerupplysning

Om du har svårt att använda telefonkatalogen kan du få gratis nummerupplysning per telefon. Du får använda gratis nummerupplysning om du inte kan använda telefonkatalogen, till exempel om du är blind eller synskadad eller har någon annan funktionsnedsättnng som medför att du inte kan använda den tryckta telefonkatalogen. Du kan frågan om telefonnummer, adresser med mera i Sverige samt bli kopplad till efterfrågat nummer. I tjänsten ingår 1 000 fria nummerupplysningssamtal per år. Tjänsten har öppet dygnet runt årets alla dagar.

> Läs mer på PTS webbplats