Hoppa till avdelningsmenyn

Hoppa till innehållet

Stäng fönstretStäng fönstret
Skriv ut sidanSkriv ut

Stöd i vardagen

Temabild stöd i vardagen; röda äpple på kvist

Fritt val av hjälpmedel

Fritt val av hjälpmedel är ett alternativt sätt att få hjälpmedel. Syftet är att öka brukares inflytande vid val av hjälpmedel. Det innebär att du har möjlighet att välja hjälpmedel som inte finns i landstingets vanliga utbud. Skillnaden är att du köper och äger hjälpmedlet själv. Fritt val av hjälpmedel omfattar till exempel rullatorer, rullstolar och hörapparater.

Ditt behov bedöms av den som ska skriva ut hjälpmedlet, exempelvis distriktssköterskan, arbetsterapeuten eller sjukgymnasten. Om du väljer Fritt val av hjälpmedel får du en rekvisition och kan själv köpa det hjälpmedel du behöver i en hjälpmedelsbutik. Butiken måste vara registrerad hos landstinget för att du ska kunna lösa din rekvisition.
Du kan välja ett hjälpmedel som kostar mer än det som landstinget erbjuder, men då får du betala mellanskillnaden. Däremot kan du inte välja någon annan typ av hjälpmedel än det du får utskrivet.

Innan du väljer kan du gå till en hjälpmedelsbutik för att känna på och prova ut ett hjälpmedel. Under länken hjälpmedelsbutiker hittar du alla butiker. Kryssa i de områden du är intresserad av och klicka sedan sök.

> Länk till Hjälpmedelsbutiker på 1177/Vårdguiden 

När du väljer att köpa hjälpmedel enligt Fritt val-modellen innebär det också att du äger och ansvarar för att sköta ditt hjälpmedel. Mer information om Fritt val av hjälpmedel finns på Hjälpmedelsguiden.

> Länk till Hjälpmedelsguiden där du kan läsa mer om Fritt val av Hjälpmedel  


Dela på Facebook

Dela på Twitter