Hoppa till avdelningsmenyn

Hoppa till innehållet

Stäng fönstretStäng fönstret
Skriv ut sidanSkriv ut

Ekonomiskt stöd

Temabild ekonomiskt stöd; rödgult äpple på en kvist

Bostadsanpassningsbidrag

Om du behöver bygga om din bostad på grund av funktionsnedsättning kan du söka bidrag för det. Bidraget kallas bostadsanpassningsbidrag.

Du kan få bostadsanpassningsbidrag om du till exempel behöver bredda dörröppningar, ta bort trösklar, installera hiss, anpassa köksinredningen eller bygga om badrummet till duschrum.

Du kan också få bidrag för att ändra något i anslutning till bostaden, till exempel för ramper och ledstänger vid husets ingång.

Om du däremot bygger nytt, köper eller byter bostad får du bidrag till bostadsanpassning bara om det finns särskilda skäl.

Du söker bidraget hos din kommun.

Stockholms stad har en särskild avdelning för bostadsanpassning. Mer information om hur du når dem och vad bostadsanpassning kan vara finns på Stadsbyggnadskontorets webbplats.

> Läs mer om Stockholms stads bostadsanpassning

Om Bostadscenter
Bostadscenter är en portal där du kan läsa om bostadsanpassning. Där finns information om till exempel bostadsanpassningsbidrag, vanliga problem, goda exempel, produkter, frågor och svar, kurser. Här kan du också hitta ett verktyg för att rita upp och anpassa din egen bostad.
Portalen vänder sig till både till dig som behöver bostadsanpassning och till dig som arbetar inom området.

> Till webbplatsen Bostadscenter

Missnöjd med ett beslut om bostadsanpassningsbidrag
Är du missnöjd med ett beslut om bostadsanpassningsbidrag kan du överklaga hos förvaltningsrätten.

Boverket har tillsyn över kommunernas hantering av bostadsanpassningsbidraget. Om du är missnöjd över hur kommunen hanterat din ansökan kan du anmäla det till Boverket.

Boverket finns i Karlskrona och har telefonnummer 0455 – 35 30 00. På Boverkets webbplats finns en handbok för bostadsanpassningsbidrag. Där kan du läsa om bestämmelser och praxis för bidraget. Där finns också länkar till samtliga kommuners webbsidor om bostadsanpassning.

> Boverkets information om bostadsanpassningsbidrag

 


Dela på Facebook

Dela på Twitter